Naar jaarlijkse traditie neemt ook in 2019 heemmuseum die Swane zoals gebruikelijk deel aan de nationale Erfgoeddag. Dit gebeurt dit jaar met een opmerkelijke gelegenheidsexpo  rond speculoosplanken en pattacons.

Daarnaast zullen ook de inmiddels alomgekende weefsters van die Swane present zijn en voor een weergaloze demonstratie op ons eigen eeuwenoud weefgetouw zorgen!

Heeft u nog vragen?

Kom op 28 april vanaf 14u gerust eens binnen!!!

Thema : Hoe maakt u het ?

10u - Lezing door Tamara Ingels : Pieter Breugel, één van onze Vlaamse topmeesters  (toegang gratis)

11u - 13u30 - Workshop Hoe maakt u het met kruiden ?  (bijdrage 18 €)

                    = wandeling

10u - 18u : tentoonstelling De Geur van 't Bruegelland

Jan Peeters zorgt voor ambachtelijk gebakken brood uit het bakhuis

ambachten uit de tijd van Breugel staan in de kijker

Kijken en genieten bij een hapje en een drankje.

meer info : https://terspeelbergen.be/cultuurkalender-en-contact/

 

 

 

 

'Vroomheid met naald en draad'      Expo in heemkundig museum Die Swane, Kerkplein 24, 2220 Heist-op-den-Berg, iedere zondag vanaf 3 maart 2019. Open van 14u tot 18u. de toegang is gratis.

In onze streek kennen we veel manieren waarop onze voorzaten uiting gaven aan hun vroomheid. Denken we maar aan de vele kapellen en bedevaarten. Iets minder bekend is het naai- en borduurwerk waarmee aan die volksdevotie concreet gestalte werd gegeven. Dit thema was in het heemmuseum tot nu toe nog maar weinig aan bod gekomen, hoewel er echt kunstzinnige pareltjes in zijn te ontdekken.

Het grootste deel van het getoonde handwerk ontstond in de begijnhoven en kloosters als huisarbeid. Maar ook werd het soms in scholen vervaardigd wanneer men de opdracht kreeg om een religieus werkstuk af te leveren. De mooiste en oudste stukken zijn papieren en perkamenten heiligenprenten die met stof en draad werden opgesmukt. deze kunstwerkjes dateren vooral uit de 18de eeuw. De grotere werken die in scholen ontstonden zijn gemaakt in de negentiende en twintigste eeuw. Ze stellen meestal de patroonheiligen voor van de maakster of haar familie. Als voorbeelden daarvan tonen we werkstukken zoals deze van Mathilde en Adèle Busschots, die ze voor hun vader Livinus Busschots maakten in het internaat te Mollem bij Brussel in het jaar 1872.

 

 

 

Optreden PARAPLU op vrijdag 12 april 2019 om 20u in de Pandoerenhoeve, Bruggeneindse Heibaan 13, 2220 Heist-op-den-Berg

Dirk De Boeck (tekst) en Jitse Verschueren (gitaar en zang) brengen liedjes, verhalen en teksten in het Nederlands. De ene schrijft verhalen met welgekozen woorden, de ander brengt u kundig gecomponeerde liederen. De één heeft iets met filosofie en de ander met de dingen der natuur. Beiden zijn ze op zoek naar een soort alternatief : een wereld van woorden en akkoorden.

Kom dat zien, kom dat horen. Laat u door Paraplu met liederrijke poëzie en poëtische liederen vermaken en ontroeren.

Gelieve vlug te reserveren. De plaatsen zijn beperkt.

Reservatie bij Gaston Van den Broeck  015 24 15 21    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Stambomendag zondag 27 januari 2019  van 9u tot 18u in de Gemeentelijke basisschool, De Bruynlaan 19 in Begijnendijk.

Een uitgebreide genealogische verzameling wordt ter beschikking gesteld voor de geïnteresseerde stamboomliefhebber of familievorser. Ook worden er lezingen gegeven ivm Genealogie en computer door Philippe Van den Eynde.

lezing 1 (van 10u tot 11u)  Introductie Nedelandstalige Aldfaer + info

lezing 2 (van 14u tot 15u)  Familiegeschiedenis op internet

meer info : Paul Prijck  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., Frans Wijns 0478 309485

voor genealogische informatie en ondersteuning in uw opzoekingen : Roger Van Herck This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.