Stambomendag zondag 27 januari 2019  van 9u tot 18u in de Gemeentelijke basisschool, De Bruynlaan 19 in Begijnendijk.

Een uitgebreide genealogische verzameling wordt ter beschikking gesteld voor de geïnteresseerde stamboomliefhebber of familievorser. Ook worden er lezingen gegeven ivm Genealogie en computer door Philippe Van den Eynde.

lezing 1 (van 10u tot 11u)  Introductie Nedelandstalige Aldfaer + info

lezing 2 (van 14u tot 15u)  Familiegeschiedenis op internet

meer info : Paul Prijck  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., Frans Wijns 0478 309485

voor genealogische informatie en ondersteuning in uw opzoekingen : Roger Van Herck This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Herdenking René Lambrechts

Op 2 november is het exact 75 jaar geleden dat wijlen René Lambrechts, verzetsstrijder, schrijver, heemkundige en oud-archivariswerd gearresteerd door de Duitse bezetter. Hem wachtte een gruwelijke lijdensweg als politieke gevangene, beschreven in zijn aangrijpend boek 'Wir Muselmänner'. Een herdenking van dit historisch feit vindt plaats in café 'Den Afgrond in de Swanekelder', onder het heemmuseum, op 2/11/2018 om 20u. Iedereen is welkom.

Weefsessies op een historisch weefgetouw

 op zondag 4 november, 2 december 2018 en zondag 6 januari, 3 februari 2019  van 14u - 18u in het heemmuseum Die Swane, Kerkplein 24, Heist-op-den-Berg

Toegang gratis.

Vrijdagavond 19 oktober 2018 zal vanaf 20u in de Pandoerenhoeve 'Stoute en plezante volksmuziek' ten gehore gebracht worden.

Meezingen is niet verboden.

Omdat het aantal plaatsen beperkt is, is het noodzakelijk om vooraf te reserveren bij de beheerder van het heemerf Gaston Van den Broeck. e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Lezing Bruno De Wever : De eerste wereldoorlog. Triomf of zwanenzang van de Belgische natiestaat.

14 november 2018 Cultuurcentrum Zwaneberg , Cultuurplein 1 , Heist-op-den-Berg om 20u.

 

Toen koning Albert I de Belgen opriep om het vaderland te verdedigen tegen de Duitse invaller werd daarop enthousiast gereageerd. De eerste wereldoorlog is een hoogtepunt van Belgisch patriotisme.

Maar tegelijkertijd veroorzaakte de oorlog een barst in de Belgische natiestaat die sindsdien alleen maar groter is geworden. Welke rol speelde de Vlaamse beweging daarbij ? Hoe ontstond er een Vlaams-nationalistische collaboratie met de Duitse bezetter.? Wat is de betekenis van de Frontbeweging ?

Deze en andere vragen worden in de voordracht beantwoord.

Toegang gratis. Geen reservatie mogelijk. Deuren om 19u30. Plaatsen beperkt.